Özgecan ASLAN için Baromuz Kadın Hakları Komisyonu Duyuru Yayınladı
Tarih: 17.02.2015 | Okunma Sayısı: 1776

KİLİS BAROSU VE KADIN HAKLARI KOMİSYONU ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Kilis Barosu ve Baro Kadın Hakları Komisyonunun 17 Şubat 2015 günü yaptığı ortak basın açıklamasında ;

Henüz hayatının baharındayken 20 yaşında hunharca katledilen Özgecan ASLAN’ın tek suçu zor şartlarda okuluna gitmek ve kadın olmaktı. Özgecan Aslan’ın ölümünü ve ona yapılanları Kilis Barosu olarak kınıyor, Özgecan Aslan’a Allahtan rahmet ve değerli ailesine başsağlığı diliyoruz.

Kadına şiddetin önlenmesi için öncelikle zihinlerdeki kadına olan bakış açısının değişmesi gerekmektedir. Yasaların bu suçlara karşı caydırıcı olması için yalnızca cezaların arttırılması yetmez. Toplumda kadına bakış açısının değiştirilmesi amacıyla eğitim-öğretim sistemimizde çok zor olmayan makul değişikliklere gidilmelidir. Kanunlarda insan hayatına kast edilmesi ya da cinsel suçların işlenmesi halinde verilecek cezaların mahiyeti hakkında yazılı ve görsel basında yayınlara da daha fazla yer verilmesi de cezaların caydırıcılığını arttırmaya yardımcı olacaktır.

Bu elim verici ve bizimde evladımız olan Özgecan Aslan ‘ın ölümü ve ölüm sebebi, ailesi kadar bizi de, toplumumuzu da derinden yaralamıştır. Bu olay sonrasın da gerekenlerin yapılmaması halinde ne yazık ki Özgecan Aslan son olmayacaktır. Bizim de bir gün Özgecan gibi bir sonla ya da onun ailesinin yaşadığı gibi bir acı ile yüz yüze gelmememiz için üzerimize düşün vatandaşlık görevlerimizi yapmamız gerekmektedir. Sırf tek başına arabaya binmek zorunda kalan kızımızın yaşadığı son unutulmamalı, ses getiren bir haber olmaktan öteye geçmelidir.

Toplumca vermiş olduğumuz bu tepkilerin, Özgecan için ve onun gibi unutulup giden nice değerli kadınlar ve gelecekte olması muhtemel kadın cinayetleri için  bitmemesi gerekir. Toplum barışı ve huzuru için var olan yasaların hepimiz için olduğu düşünüldüğünde, bu yasaların uygulanması için kadın, erkek ve çocuk demeden elimizden geldiğince birbirimize yardımcı olmak, kuralla uymak için çocuklarımızı eğitmeye çalışmalıyız.

Toplumun temeli olan aile yapımızın bozulmaması, hangi cinsiyette olursa olsun çocuklarımızın zarar görmemesi için bilinçlenmek, bilinçlendirmek amacıyla kadınlara ve çocuklara olan kısacası insana olan saygımızı artırmamız şarttır.

Özgecan’ın son kadın cinayeti yani sonun başlangıcı olmasını diliyor, bundan sonra değerli kızlarımız ve kadınlarımızın artık cinsel bir obje gibi görülmemesi ve hayatına kastedilmemesi için toplumumuzu göreve çağırıyoruz.

Kilis Barosu

Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı